~Ibu Nee I0fa Tampil Mohon M4af Pada Istana J0hor, Sekali Tunku ldris Pula Bersuara.

“Sesungguhnya adab itu tldak akan boleh didapati dengan jual beli, akan tetapi ia adalah suatu yang terbit di dalam hati setiap insan yang dididik dengan baik…”

Itu adalah antara rantaian kata yang dimu.at naik Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim di akaun Instagram beliau pada Ahad.

Hantaran itu dipercayai ada kaitan dengan sebuah tngkap layar (screenshot) dari akaun Instagram @noorkartini iaitu milik Datin Noor Kartini Noor Mohamed yang juga ibu kepada selebriti kontr0versi, Noor Neelofa Mohd Noor.

Dalam tngkap layar tersebut, menunjukkan imej dan titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkaitan lsu cadangan skatan penuh bersa.sar bagi menangani keblmbangan Ionjakan penuIaran C0VlD-19.

Bagaimanapun, disertakan sekali dalam imej itu, kata-kata yang dipercayai mempertlkai niat dan saranan Sultan Johor tersebut.
Warga maya yang tldak berpuas hati dengan gaya bahasa yang digunakan itu, telah menularkan tngkapan skrin itu hingga mendapat perhatian Tunku Idris.

Sehingga petang Ahad, perkara itu masih menjadi bualan pengikut Tunku Idris berdasarkan hantaran baharu di Instagram Story Tunku Temenggong itu.

Pada masa yang sama, hantaran berkenaan di Instagram Story Noor Kartini itu dipercayai sudah dipa.damkan.

Pada petang Ahad, Astro AWANI telah menerima mesej di aplikasi WhatsApp berhubung lsu berkenaan daripada pihak pengurusan Neelofa, bagi pihak Noor Kartini, yang cuba menjelaskan perkara tersebut.

“Berhubung tngkap layar daripada media sosi4l (Instagram story) saya yang tersebar berkenaan sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia, saya ingin jelaskan, perkara tersebut berlaku atas kecua.ian saIah seorang pekerja saya yang mempunyai akses kepada media sosi.al (Instagram) saya,” kata kenyataan itu.

Menurutnya, individu yang dimaksudkan itu merupakan pengurus media sosi4l di Noor Khan International Sdn Bhd yang secara tldak sengaja telah memuat naik Instagram Story tanpa menyedari menggunakan akaun @noorkartini.

“Saya telah membuat Iaporan poIis di BaIai PoIis Taman Tun Dr Ismail berhubung perkara ini dan akan memberikakerjasama sepenuhnya.

“Kepada Istana Negeri Johor terutamanya DYMM Tuanku Sultan Johor dan seluruh ahli keluarga Diraja, patik merafak sembah memohon maaf di atas kecuaian yang terjadi,” kata kenyataan tersebut

Akaun milik Noor Kartini juga telah memuat naik keyataan m4af berkenaan.

Sumber: Astro Awani

Leave a Comment